Trafikverket · Publicerad 11 feb

Vi på Trafikledning arbetar proaktivt för att resenärer och trafikanter samt näringsliv ska få ökade möjligheter att bättre planera och genomföra sin resa. Vår verksamhet har både nationellt och regionalt fokus med många roller som arbetar med trafikslagsövergripande uppgifter. På Trafikledning kan du verkligen bidra till att skapa förtroende för Trafikverket och samhällsutvecklingen!

Trafikledning leder och övervakar trafiken på 98 400 km statliga vägar och 12 000 km statliga järnvägar. Det är vår uppgift att se till att våra vägar är framkomliga, att tågen kommer i tid och att trafikinformationen är aktuell. På Trafikledning ger vi service dygnet runt, året om - för att skapa goda möjligheter för resenärer, trafikanter och godstransporter.
Vill du arbeta som samhällsutvecklare i en framtidsbransch? Hos oss på Trafikverket finner du en mängd spännande och intressanta arbetsuppgifter, där du utvecklar och förvaltar infrastruktur och bidrar till att skapa ett tillgängligt Sverige. För oss är det viktigt med en gemensam kultur som präglas av våra värderingar: pålitliga, engagerade och modiga. Vi jobbar tillsammans mot vår vision: alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.

Arbetsuppgifter
Som trafikledare ansvarar du för att de tåg som rullar på den svenska järnvägen leds rätt, med säkerheten i fokus. Järnvägen är igång dygnet runt årets alla dagar och därför arbetar du som trafikledare skift.

Att jobba som trafikledare är lika kul som utmanande. Under arbetspassen övervakar du din del av järnvägen bakom flera datorskärmar. En av de största utmaningarna som trafikledare är att kunna växla från det lugna tempot under övervakningen till ett betydligt mer pressat läge när störningar uppstår. Under utbildningen ger vi dig kunskap och verktyg för att kunna klara av att lösa olika typer av oförutsedda händelser.

Under ett arbetspass samarbetar du med de trafikledare som övervakar delar av järnvägen som hör ihop med ditt område. Du jobbar nära trafikinformatörerna som ansvarar för att information når fram till tågresenärerna. Samtidigt har du tät kontakt med lokförare och tågbolag samt vid större händelser även blåljuspersonal, entreprenörer m fl.

Tågtrafiken i Sverige kommer öka i framtiden samtidigt som vi står inför ett nytt modernt sätt att leda tåg. Du som trafikledare är den viktigaste pusselbiten i att detta ska fungera. Därför vill vi satsa på dig! Satsa på oss genom att skicka in din ansökan idag. Alla detaljer hittar du under Ansökan.

Kvalifikationer
Vi söker sig som
  • har gymnasieexamen och kan uppvisa godkänt gymnasiebetyg
  • har svenskt medborgarskap då rollen som trafikledare är trafiksäkerhetsklassad. Det innebär att registerkontroll kommer att genomföras i enlighet med bestämmelser i säkerhetsskyddslagen
  • har god uppmärksamhet, simultankapacitet och koncentrationsförmåga
  • har god syn och normalt färgseende
  • har god förmåga att uttrycka dig på svenska i såväl tal som skrift
Det är meriterande om du
  • har erfarenhet av kontrollrumsmiljö, säkerhetsarbete, övervakning eller annan typ av trafikledning
  • har erfarenhet av att arbeta skift
För rollen om trafikledare söker vi dig som har gott omdöme, hög arbetskapacitet och förmåga att självständigt fatta beslut, även under tidspress och i svåra situationer. Du är duktig på att lösa problem och analysera komplex information samt är noggrann och strukturerad. Då en arbetsdag kan innehålla både lugna och hektiska stunder behöver du snabbt kunna anpassa dig till ändrade förutsättningar. Du har stark kommunikativ förmåga och samarbetar för att hitta lösningar som gynnar alla parter. Stor vikt kommer läggas vid personliga egenskaper och lämplighet för rollen.

Ansökan
Trafikverket strävar efter att personalsammansättningen ska spegla samhället i övrigt. Vi eftersträvar en mångfald bland våra medarbetare och vi visar respekt för allas olikheter och förutsättningar. Det är viktigt hur vi agerar och uppfattas av omvärlden. Därför värderar vi etik och moral högt i Trafikverket.

Ansök senast
Din ansökan ska ha kommit in till Trafikverket senast den 2019-02-20

Upplysningar

Rekryterande chef Christer Forsberg
0101238011

SACO Stuart Dickson
0101230075

ST Sven Olof Strand
0101241770

SEKO Eva-Lena Johansson
0101241864
+ Läs mer om jobbet