Tullverket · Publicerad 10 okt 2019

Vill du ha ett omväxlande och rörligt arbete med spännande arbetsuppgifter där du har möjlighet att bidra till att skapa ett tryggt och säkert samhälle? Då är jobbet inom Tullverkets Gränsskydd något för dig.

Gränsskydd är en del av Tullverkets Brottsbekämpning som består av hela kedjan från underrättelse, kontroll, gripande och utredning till avslutad förundersökning. Brottsbekämpningen har i uppdrag att stoppa eller allvarligt störa den organiserade brottsligheten. Brottsbekämpningen arbetar också med att kontrollera så att Sverige får in rätt tullavgifter och skatter för varor som importeras från andra länder.

Tullverket söker nu medarbetare till Gränsskyddsavdelningen med placering i Göteborg och Landvetter.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Ditt arbete innebär att förhindra att illegala och farliga varor som narkotika, dopningsmedel, vapen, alkohol och tobak kan passera Sveriges gränser. Du kommer att arbeta med att genomföra kontroller av varor i gods- och resandeflödet till och från Sverige. Det innebär bl a att genomsöka containrar, fordon och bagage för att hitta varor med avsikt att smugglas in till Sverige. Du kommer även skriva rapporter och hålla förhör.

Som tulltjänsteman arbetar du oftast uniformerad och möter dagligen allmänheten, vilket ställer krav på ett vänligt bemötande. Du måste ha förmåga att klara av situationer som är såväl psykiskt som fysiskt krävande, t ex kommer du att behöva vistas i smutsiga miljöer, trånga utrymmen och ofta utomhus i alla typer av väderförhållanden. Du kan även komma i kontakt med djur, olika kemikalier och andra produkter. Arbetet innebär också att hantera teknisk utrustning såsom röntgenutrustning. Arbetet sker i grupp vilket förutsätter att du har god samarbetsförmåga och ni arbetar tillsammans för att uppnå Tullverkets mål.

Arbetet innebär skifttjänstgöring, vardagar samt helger.

Vi söker dig som har:
 • genomförd gymnasieexamen med lägst betyget Godkänd/3/E i
 • Matematik A eller Matematik 1a, 1b, 1c
 • Samhällskunskap A eller Samhällskunskap 1b
 • Svenska B eller Svenska 3
 • Engelska A eller Engelska 5
 • minst två års arbetslivserfarenhet
 • god förmåga att uttrycka dig väl på svenska och engelska i tal och skrift
 • arbetet kräver god fysik och god hälsa eftersom arbetstiderna är oregelbundna och arbetet fysiskt krävande
 • normalt färgseende, vilket behövs för att tolka röntgenbilder
 • svenskt körkort klass B för personbil, ej automatväxel, samt god körvana.
Det är meriterande om du har:
 • läst Kvalificerad yrkesutbildning/Yrkeshögskoleutbildning med inriktning mot beteendevetenskap, samhällsvetenskap, vård/omsorg, fordon/transport, spedition/logistik
 • erfarenhet av arbete som inneburit kontakter med människor med olika bakgrund och kultur
 • erfarenhet av praktiskt och fysiskt arbete
 • erfarenhet av att bemöta människor i utsatta situationer
 • obehindrat talar och förstår ytterligare ett språk utöver svenska, norska, danska och engelska
 • C-körkort.
Personliga egenskaper

Vi söker dig som har en hög moral och ansvarskänsla, god självinsikt och är lugn och trygg i dig själv. Arbetet kräver att du kan lösa problem, fatta beslut, hantera stress och oväntade händelser. Du samarbetar bra tillsammans med andra samt kommunicerar och behandlar alla människor med respekt och ger ett gott bemötande. Du kan hantera konfliktsituationer på ett konstruktivt sätt. En fördel är om du är praktiskt lagd, tekniskt intresserad och dessutom måste du vara en god bilförare.

Vid rekryteringen kommer vi att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Grundutbildning och anställning

Tillträdesdag är den: 24:e februari 2020.

Du påbörjar din anställning som tullaspirant med en grundutbildning som är uppdelad i teori- och praktikdel, totalt c:a 14 månader. Teoridelen bedrivs som självstudier och ställer höga krav på att du tar eget ansvar för studierna. I huvudsak genomförs utbildningen på anställningsorten. Under teoridelen kommer en del utbildningsdagar vara på annan ort med övernattning.

Ingångslönen under utbildningstiden är 22 700 kr. Under förutsättning att man genomgår grundutbildning med godkänt resultat övergår aspirantanställningen i en tillsvidareanställning med en lön på lägst 25 600 kr. Ett år efter grundutbildningen är lönen lägst 29 000 kr.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen genomförs före anställning. Innan en anställning kan komma i fråga kommer du även att drogtestas. Tullverkets är en totalförsvarsmyndighet och vid anställning kommer du att krigsplaceras i Tullverket.

Övrigt

Du måste bifoga dina slutbetyg eller avgångsbetyg från gymnasiet samt eventuella andra betyg från akademiska studier eller motsvarande. Utdrag från antagning.se är ej giltigt betygsunderlag.

För oss är det självklart med en arbetsplats som är inkluderande och vi eftersträvar jämställdhet och mångfald. Vi ser därför gärna fler kvinnliga sökande och sökande med olika etnisk bakgrund.

För mer information och ansökan

Referensnummer: PER 2019-728.

Upplysningar om tjänsten kan lämnas av, Annica Lundgren Frisk, tel. 031-63 38 81. För frågor om rekryteringsprocessen går det bra att ringa Tullverkets PA-support tel. 060-67 25 85.

Fackliga företrädare är för OFR-P/TULL-KUST, Mats Hansson, tel. 031-63 38 86 och för Saco-S, Anneli Mannerbjörk, tel. 031-63 37 06.

Din ansökan med ett medföljande personligt brev samt CV/Meritförteckning, ska ha inkommit till Tullverket senast den 17:e oktober 2019. Du ansöker via det elektroniska ansökningsformuläret här nedan.
+ Läs mer om jobbet
Om företaget
Vill du ha ett meningsfullt och intressant arbete där du bidrar till att skapa ett tryggt och säkert samhälle? I så fall är Tullverket något för dig. Inom Tullverket arbetar 2000 medarbetare inom många olika yrkesområden och alla bidrar på olika sätt till vårt uppdrag som är både att bekämpa brottslighet och ta in tull, skatter och andra avgifter till staten. Våra kontor finns på många orter runt om i landet från Trelleborg i söder till Kiruna i norr. Vi strävar efter att vara en modern och attraktiv arbetsgivare genom att ge eget ansvar och ha tillit till våra medarbetare och arbeta för att skapa en bra arbetsmiljö. Hos oss finns medarbetare med hög och varierande kompetens vilket skapar en dynamisk arbetsplats med stora möjligheter att lära sig nya saker och utvecklas i sin yrkesroll.
+ Läs mer om företaget

Inga fler liknande jobb tillgängliga