Trafikverket · Publicerad 11 feb 2020

Vi på Trafikledning arbetar proaktivt för att resenärer och trafikanter samt näringsliv ska få ökade möjligheter att bättre planera och genomföra sin resa. Vår verksamhet har både nationellt och regionalt fokus med många roller som arbetar med trafikslagsövergripande uppgifter. På Trafikledning kan du verkligen bidra till att skapa förtroende för Trafikverket och samhällsutvecklingen!

Trafikledning leder och övervakar trafiken på 98 400 km statliga vägar och 12 000 km statliga järnvägar. Det är vår uppgift att se till att våra vägar är framkomliga, att tågen kommer i tid och att trafikinformationen är aktuell. På Trafikledning ger vi service dygnet runt, året om - för att skapa goda möjligheter för resenärer, trafikanter och godstransporter.

Arbetsuppgifter
Som tågtrafikledare övervakar du Trafikverkets järnvägar och du leder fjärrtåg, godståg och pendeltåg med säkerheten i fokus. Med datoriserade övervaknings- och manöversystem har du som tågtrafikledare uppsikt över trafiken och löser de problem som uppstår genom att bland annat leda om trafiken vid behov. Vidare har tågtrafikledaren till uppgift att planera trafiken och se till att den dagliga driften fungerar som den ska.

Stor del av din arbetstid som tågtrafikledare innebär självständigt arbete där du övervakar järnvägstrafiken samt löser problem tillsammans med berörda parter över telefon, mejl och övervakning. Exempelvis så kommer du att ha tät kontakt med trafikinformatörerna som ansvarar för att information når fram till tågresenärerna. Du kommer även att ha kontakt med ex. lokförare och tågbolag samt vid större händelser även blåljuspersonal m.fl.

Järnvägen är igång dygnet runt årets alla dagar och därför arbetar du som tågtrafikledare skift enligt schema på dygnets alla timmar och på årets alla dagar.

Vi vill satsa långsiktigt på dig!

För att du ska bli en redo för rollen som tågtrafikledare inleds din anställning med en ca 1 år lång aspirantutbildning som innebär både teoretiska och praktiska delar. Utbildningen sker främst på din placeringsort men upp till 9 veckor av den teoretiska delen är förlagd på annan ort.

Du gör skillnad

Efter genomförd och godkänd aspirantutbildning kommer du att vara tågtrafikledare med ansvaret att leda en säker och pålitlig tågtrafik - detta så att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. Du och dina kollegor kommer att ha ett viktigt arbete som innebär att du är med och underlättar vardagen för medborgare och näringsliv.

Hos oss på Trafikverket erbjuder vi dig en modern arbetsplats med många spännande utmaningar. Tillsammans med engagerade kollegor kommer du att bidra och vara till nytta för hela samhället och du är med och skapar en hållbar miljö varje dag.

Kvalifikationer

Vem är du?

Som tågtrafikledare leder och övervakar du trafik och trafiksituationer på ett självständigt sätt och du är duktig på att lösa problem. Du är kommunikativ vilket innebär att du på ett tydligt och tillförlitligt sätt kan förmedla information om trafikläget. Då en arbetsdag kan innehålla både lugna och hektiska stunder behöver du snabbt kunna anpassa dig till ändrade förutsättningar. Utöver detta krävs det att du är strukturerad och noggrann samt att du har en god förmåga att snabbt fatta beslut under tidspress.

Vi söker dig som har studerat på gymnasiet och kan uttrycka dig väl i svenska i såväl tal som skrift. Ett krav är också att du har möjlighet att arbeta skift enligt schema under dygnets alla timmar samt har möjlighet att vara på annan ort under upp till 9 veckor av aspirantutbildningen. Utöver detta ställs det även krav på dig utifrån Transportstyrelsens föreskrifter gällande personal med säkerhetskritiska arbetsuppgifter inom järnväg.
  Extra plus i kanten och meriterande är:
  • erfarenhet av att arbeta skift under dygnets alla timmar
  • erfarenhet av arbete inom trafikledning
  • erfarenhet av arbete med datoriserade övervakningssystem
  • erfarenhet av en arbetsledande roll, såsom exempelvis driftledare, kassaledare etc.
  Gå in på vår hemsida

  Vill du veta mer om Transportstyrelsens föreskrifter om personal med säkerhetskritiska arbetsuppgifter inom järnväg? Eller är du nyfiken på vad våra urvalstester, hälsoundersökning och säkerhetsprövning innebär?

  Längst ner i denna annons kan du klicka dig vidare via länk för att få mer information. Via länken har du även möjlighet till mer information om aspirantutbildningen samt verksamhetsområdet Trafik.

  I denna rekrytering används webbaserade tester som en del i urvalet. Dessa skickas ut via mail efter sista ansökningsdagen.

  Tjänsten är placerad i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning innefattande säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll kommer att genomföras innan anställning. I vissa fall ställs krav på svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster. Kontakta Trafikverket för mer information om denna tjänst.

  Information om, vilka fler orter vi söker tågtrafikledare till, hittar du via länken "Läs mer om jobbet som tågtrafikledare".

  Informationsträff

  Om du är intresserad av att veta mer om tjänsten som trafikledare så kommer vi ha en informationsträff på Trafikverket i Hallsberg den 27 februari kl.17.00 - 18.00. Obligatorisk föranmälan sker till: linda.tornqvist@trafikverket.se senast den 25 februari. Max antal platser är 25 st, så först till kvarn gäller.

  Anställningsvillkor

  Under utbildningstiden är du anställd som aspirant med en aspirantlön på 24500 kronor.

  En förutsättning för att få gå aspirantutbildningen är att du blir godkänd i våra urvalstester, hälsoundersökning och säkerhetsprövning. För att sedan få arbeta som tågtrafikledare måste du dessutom genomföra aspirantutbildningen med godkänd examination.

  Aspirantutbildningen startar i slutet på augusti 2020

  Din ansökan ska ha inkommit till Trafikverket senast sista ansökningsdatum. De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer ligga till grund för det första urvalet vi gör.

  Observera att efter att sista ansökningsdag passerat så kommer vi kort därefter ge dig ett svar om du har gått vidare i rekryteringen eller inte.

  All kommunikation kommer att ske via mejl (från mejladress: noreply@heroma.se) och till den mejladress du angivit i din ansökan.

  Det är viktigt att du går in i din skräpinbox ibland för att vara säker på att du får all information från oss.

  Viktiga datum i rekryteringsprocessen:
  • Om du går vidare efter första urvalet kommer webbaserade tester mejlas till dig efter ansökningstidens slut och ska vara genomförda senast 11 mars
  • Testdagar som utförs på plats genomförs i Örebro 24 mars
  • Intervjuer kommer att vara vecka 15-17 (gäller för de kandidater som kvalificerat sig vidare från platstester)
  • Hälsoundersökning genomförs vecka 19 (gäller för de kandidater som kvalificerat sig vidare från intervjuer)
  Därefter genomförs en säkerhetsprövning vilket innebär ett säkerhetssamtal hos Trafikverket och därefter en registerkontroll som genomförs av SÄPO.

  Som anställd i Trafikverket kan du komma att bli krigsplacerad utifrån totalförsvarets behov.

  På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.

  Ansökan
  Trafikverket strävar efter att personalsammansättningen ska spegla samhället i övrigt. Vi eftersträvar en mångfald bland våra medarbetare och vi visar respekt för allas olikheter och förutsättningar. Det är viktigt hur vi agerar och uppfattas av omvärlden. Därför värderar vi etik och moral högt i Trafikverket.

  Ansök senast
  Din ansökan ska ha kommit in till Trafikverket senast den 2020-03-04

  Upplysningar

  Rekryterande chef Linda Törnqvist
  0101230582

  SACO Stuart Dickson
  0101230075

  ST Bengt-Olov Halldin
  0101241677

  SEKO Roger Hedström
  0101243878
  + Läs mer om jobbet
  Sista ansökningsdag
  4 mars 2020
  Ort
  Hallsberg
  Anställning
  Tillsvidareanställd
  Omfattning
  Heltid
  Antal Tjänster
  5

  Inga fler liknande jobb tillgängliga