Försvarsmakten · Publicerad 22 aug 2019

Vill du se helhetsbilden i luftrummet och leda våra flygande enheter genom snabba beslut? Vi söker dig som vill vidareutvecklas och utbildas mot ett varierat och stimulerande jobb, där din uppgift blir att leda stridsflygplan vid övning och insats. Jobbet innebär skarp tjänst, där du ansvarar för flygsäkerhet i luftrummet samt för att taktiskt leda stridspiloter i luftstrid.

På Såtenäs ligger en av flygvapnets ledningscentraler. Den tillhör Luftstridsskolans Stridslednings- och Luftbevakningsbataljon: 161.Strilbat, som verkar över hela landet på ett antal orter.

Arbetsuppgifter:

Som flygstridsledare leder du Flygvapnets stridsflygplan under nationella och internationella övningar samt skarpa insatser i svenskt luftrum. Du är en nyckelperson i den taktiska ledningen av luftstridskrafterna då du med hjälp av ledningscentralens helhetsbild fattar bokstavligen livsviktiga beslut för våra piloter. Du ansvarar för viktiga delar inom flygsäkerheten under såväl övningar som skarpa insatser med stridsflyg.

Inga militära förkunskaper krävs förutom genomförd utbildning till officer eller specialistofficer. Däremot ställer arbetet höga krav på samarbetsförmåga, spatialt tänkande och koordinationsförmåga.

Du tjänstgör till vardags i ledningscentral på Såtenäs. Huvuddelen av tjänsten genomförs under militär flygövningstid, vilket är huvudsakligen vardagar fram till fredag lunch. Under vinterhalvåret kan mörkerflygövningar förekomma under kvällstid.

Krav:
 • Inneha examen från specialistofficersutbildning alternativt officersutbildning.
 • Godkänt resultat från FM särskilda tester för flygstridsledare (genomförs i samband med rekryteringsprocess)
 • Godkänd säkerhetsprövning med registerkontroll
 • Fullgott färgseende
Personliga egenskaper:
 • Flexibel
 • God samarbetsförmåga
 • God simultankapacitet
 • Stresstålig
 • Vid urval kommer stor vikt läggas vid personliga egenskaper samt lämplighet.
Tillträde:

Enligt överenskommelse

Arbetstid/varaktighet:
 • Heltid OR6/7 alt. OF1
 • Befattningsutbildning 10 månader i Uppsala
 • Tillsvidareanställning som inleds med 6 månaders provanställning
Lön:

Individuell lönesättning tillämpas.

Upplysningar om tjänsten kan lämnas av:

Chefen för Stridsledningsplutonen Såtenäs, Kn Max Björberg tfn: 0510-47 79 33, mail: max.bjorberg@mil.se

Facklig representant:

OFR/O Peter Oscarsson, 018-19 63 68

Välkommen med din ansökan senast 2019-09-30.

Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Luftstridsskolan är flygvapnets gemensamma kompetenscentrum för utveckling och utbildning. Luftstridsskolan har fyra flygvapengemensamma skolor och utbildar bland annat framtida piloter inom Försvarsmakten. Förbandet leder och ansvarar även för krigsförbanden 16:e flygflottiljen samt 161:a Stridslednings- och luftbevakningsbataljon. Luftstridsskolan har verksamhet på åtta orter spridda över hela landet och har sitt huvudsäte i Uppsala.

Luftstridsskolan strävar ständigt efter att utveckla hur vi löser ställda uppgifter och vi är alltid beredda att klara nya utmaningar.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.
+ Läs mer om jobbet
Om företaget

Inga fler liknande jobb tillgängliga