Försvarsmakten · Publicerad 19 aug 2019

Officer/Specialistofficer i Striltjänst - Flygstridsledare Luleå

-Vill du se helhetsbilden i luftrummet och leda våra flygande enheter genom snabba beslut?

Vi söker dig som vill vidareutvecklas och utbildas mot ett varierat och stimulerande jobb, där din uppgift blir att leda stridsflygplan vid övning och insats. Jobbet innebär skarp tjänst, där du ansvarar för flygsäkerhet i luftrummet samt för att taktiskt leda stridspiloter i luftstrid.

Försvarsmaktens flygstridskrafter leds från fyra stridsledningscentraler i Sverige, placerade på ett antal orter. I Luleå ligger en av dessa ledningscentraler. Den tillhör Luftstridsskolans Stridslednings- och Luftbevakningsbataljon, 161.Strilbataljon.

Arbetsuppgifter
 • Som flygstridsledare leder du Flygvapnets stridsflygplan under nationella och internationella övningar samt skarpa insatser i svenskt luftrum.
 • Du är en nyckelperson i den taktiska ledningen av luftstridskrafterna då du med hjälp av ledningscentralens helhetsbild fattar bokstavligen livsviktiga beslut för våra piloter.
 • Du ansvarar för viktiga delar inom flygsäkerheten under såväl övningar som skarpa insatser med stridsflyg.
Inga militära förkunskaper krävs förutom genomförd utbildning till officer eller specialistofficer. Däremot ställer arbetet höga krav på samarbetsförmåga, spatialt tänkande och koordinationsförmåga.

Du tjänstgör till vardags i ledningscentral i Luleå garnison. Huvuddelen av tjänsten genomförs under militär flygövningstid, vilket är huvudsakligen vardagar fram till fredag lunch. Under vinterhalvåret kan mörkerflygövningar förekomma under kvällstid.

Krav
 • Inneha examen från specialistofficersutbildning alternativt officersutbildning.
 • Godkänt resultat från FM särskilda tester för flygstridsledare (genomförs i samband med rekryteringsprocess).
 • Godkänd säkerhetsprövning med registerkontroll.
 • Fullgott färgseende.
Meriterande
 • Erfarenhet av FM ledningssystem.
 • Kännedom om flygvapnets verksamhet.
 • Kunskaper inom telekrig, radio eller radarsystem.
Personliga egenskaper
 • Flexibel.
 • God samarbetsförmåga.
 • God simultankapacitet.
 • Stresstålig.
Vid urval kommer stor vikt läggas vid personliga egenskaper samt lämplighet.

Tillträde
Enligt överenskommelse.

Arbetstid/varaktighet
 • Heltid OR6/7 alternativt OF1.
 • Befattningsutbildning 10 månader i Uppsala.
 • Tillsvidareanställning som inleds med 6 månaders provanställning.
Lön
Individuell lönesättning tillämpas.

Upplysningar om tjänsten kan lämnas av
Chefen för Stridsledningsplutonen Luleå, Kn Fredrik Anttila tfn 076-89 89 693, mail fredrik.anttila@mil.se.

Facklig representant
OFR/O Ärna Peter Oscarson, tfn 018-19 63 68.

Välkommen med din ansökan senast 2019-10-31. Skicka gärna in din ansökan tidigt då urvalstester görs löpande.

Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Luftstridsskolan är flygvapnets gemensamma kompetenscentrum för utveckling och utbildning.
Vid Luftstridsskolan, LSS finns Utvecklingsenhet Luft som leder utvecklingen av flygstridskrafterna förkrigsförbandens behov. LSS har fyra flygvapengemensamma skolor; Flygskolan, Stridslednings- och luftbevakningsskolan, Flygbefälsskolan, Basbefälsskolan inklusive R 3 utbildning. Luftstridskolan är en flottilj som innehåller krigsförbanden 16:e flygflottiljen med 5. Basenheten samt 161. Stridslednings- och luftbevakningsbataljonen med uppgifter avseende beredskap och insatser inom flygbas och ledning. Luftstridsskolan har verksamhet på åtta orter spridda över hela landet.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 19§ i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.
+ Läs mer om jobbet
Om företaget

Inga fler liknande jobb tillgängliga