Malmö Stad Projekt · Publicerad 13 sept 2021

Arbetsuppgifter

Som socialsekreterare i mottaget för ekonomiskt bistånd och boende arbetar du med att göra en första bedömning och ta ställning till akuta åtgärder i ärenden som rör vuxna. Du är den första person som den sökande kommer i kontakt med när hen tar kontakt med socialtjänsten för att söka hjälp. I det första samtalet tar du reda på vad den sökande önskar hjälp med och din roll är initialt konsultativ. I mottaget arbetar du i ett team och tillsammans utgör ni en ingång till enheten för ekonomiskt bistånd.

Vi söker nu medarbetare till vårt team för särskild målgrupp, dvs sökanden som saknar uppehållstillstånd/uppehållsrätt. Det huvudsakliga uppdraget består i arbete med handläggning och uppföljning av målgruppen och bedöma om det finns skäl att bevilja bistånd gällande ekonomi och boende. Uppdraget består även i att erbjuda råd och vägledning och hänvisning till andra myndigheter. Samarbete sker med både interna och externa samarbetspartners. I detta uppdrag gör man både den första bedömingen samt efterföljande uppföljningar.

Som komplement kan arbetsuppgifterna vara sedvadliga uppgifter i mottaget - boende och ekonomiskt bistånd, där man lotsar sökande rätt, informera om kommunens möjligheter att ge stöd och hjälp och den enskildes rättigheter. Du utför den första bedömningen av individuella behov och tillsammans med de malmöbor som du konstaterar ska ansöka hos oss, påbörjar du utredning om rätten till ekonomiskt bistånd genom att inhämta relevant information om personens situation. Om malmöbons behov är tillfälligt eller av engångskaraktär kommer du att utreda ärendet med dina kollegor i mottaget. Annars sammanfattar du ärendet och lämnar över till en kollega som arbetar med malmöbor med mer långsiktiga behov av hjälp.

Kvalifikationer

Vi söker dig som är utbildad socionom (210 hp) och som har minst 1 års sammanhängande arbetslivserfarenhet (behöver ej vara inom socialt arbete). Då arbetet innefattar många samtal och mycket arbete med skriftliga beslut är det viktigt att du kan formulera dig väl på svenska i såväl tal som skrift.

Följande ser vi som meriterande för tjänsten:
  • Aktuell erfarenhet av arbete inom ekonomiskt bistånd/ och eller boende
  • Erfarenhet av arbete som inneburit myndighetsutövning
  • Erfarenhet/kunskap av migrationsrättsliga frågor
  • Erfarenhet av att arbeta i ett mottag
  • Erfarenhet av samarbete med interna och externa aktörer
  • Utbildning i MI
  • Erfarenhet av arbete i Lifecare
Som person ser vi att du som söker har en mycket god samarbetsförmåga. Du är prestigelös, lyhörd och arbetar för en god teamanda och tycker att det är viktigt att hjälpas åt och ha roligt tillsammans på arbetet. Det är viktigt då du arbetar nära dina kollegor i ett litet team där du inte har egna ärenden.

Arbetet i mottaget kräver även att du kan planera och organisera ditt arbete effektivt, samtidigt som du besitter en flexibilitet som gör att du vid behov kan prioritera om bland dina arbetsuppgifter för att hantera plötsligt uppkomna situationer. Vidare är du även bekväm med att ta initiativ, fatta beslut och kommer gärna med nya förslag och idéer. Tempot och arbetsmängden varierar från dag till dag vilket du behöver vara bekväm med.

I mötet med malmöbon är det viktigt att du är bekväm med att möta människor i olika livssituationer. Att vara lugn, förmedla trygghet och ge ett gott bemötande är något vi ser som en förutsättning för att klara uppdraget.

Om arbetsplatsen

Malmö stads verksamheter är organiserade i 14 förvaltningar. Vårt gemensamma uppdrag är att skapa välfärd och hållbar samhällsutveckling. Tillsammans med Malmöborna utvecklar vi en ännu bättre stad att bo, verka och vara i; olikheter, livserfarenheter och talanger gör Malmö till en smart stad i hjärtat av Europa. Världens kunskap finns här.

Läs om Malmö stad som arbetsgivare här malmo.se/jobb

Vid Sveriges största arbetsmarknads- och socialförvaltning jobbar 2500 medarbetare varje dag för att stärka Malmöbor. Tillsammans med Malmöborna vill vi öka möjligheterna till egen försörjning, minska hemlöshet, bidra till att barn och unga ska få bra uppväxtvillkor och verka för att nyanlända ska få goda förutsättningar. Det är ett viktigt och roligt arbete, men långt ifrån enkelt. Sök jobb hos oss, du kommer att göra skillnad.

Sedan hösten 2020 har den nya Mottagsenheten varit under uppbyggnad. Mottagsenheten består av sammanlagt fyra sektioner varav tre av sektionerna innefattar boende- och ekonomimottag från de olika områdesförvaltningarna i Malmö stad. Den fjärde sektionen består av socialsekreterare som handlägger nödbistånd boende samt särskilt bistånd.

Du erbjuds möjligheten att bli del av att bygga upp en Mottagsenhet och en nystartad sektion. Enheten har även en hög ledartäthet och stöd finns att tillgå från chef och förste socialsekreterare. För oss är det viktigt att du som ny medarbetare får en god introduktion och stöd i det dagliga arbetet. Du har regelbunden intern handledning med din förste socialsekreterare samt även extern handledning.

Information om tjänsten

Anställningsform: 1 st tillsvidare + 1 st vikariat
Omfattning: Heltid
Antal tjänster: 2
Tillträde: Snarast eller enligt överenskommelse

Övrigt

I denna rekrytering har vi valt att utesluta det personliga brevet i ansökningsförfarandet för att än mer säkerställa en kompetensbaserad rekryteringsprocess. Vi ber dig därför att endast bifoga CV i din ansökan.

Dina ansökningshandlingar är allmänna handlingar och hanteras enligt offentlighetsprincipen. Det innebär att vi inte behandlar din jobbansökan konfidentiellt. Har du beslut om skyddade personuppgifter ber vi dig kontakta annonsens kontaktperson för alternativ sökväg.

Malmö stad strävar efter att medarbetarna ska representera den mångfald som finns i vår stad. Vi välkomnar därför sökande som kan bidra till att vi som arbetsgivare kan uppfylla malmöbornas behov.
+ Läs mer om jobbet
Sista ansökningsdag
23 sept 2021
Anställning
Tillsvidareanställd
Omfattning
Heltid
Antal Tjänster
1
Yrkesområde
Hälsa & Sjukvård
Hemsida
http://malmo.se

Inga fler liknande jobb tillgängliga