Trafikverket · Publicerad 26 sept 2019

Vill du arbeta som Enhetschef Trafiksäkerhet Järnväg i en framtidsbransch?

Verksamhetsområde Planering ansvarar för kort- och långsiktig planering av trafik och av åtgärder i den statliga infrastrukturen inom väg och järnväg samt långsiktigt även för sjö- och luftfart. Trafikverkets ansvar är att verka för att de transportpolitiska målen för tillgänglighet, säkerhet, miljö och hälsa uppnås. Verksamhetsområde Planering jobbar nära den politiska arenan och är huvudingången till Trafikverket för medborgare, näringsliv, samarbetspartners och avtalskunder.

För en erfaren ledare finns nu möjlighet att leda ett team av ledande experter och specialister inom trafiksäkerhetsområdet med visionen "vår kunskap gör skillnad". För dig som drivs av att bygga team i en föränderlig miljö är det här en mycket spännande roll.

Dina arbetsuppgifter i huvudsak

Rollen som enhetschef innebär ett stort ansvar och ett starkt mandat i att leda en spännande och central verksamhet med stor påverkan på järnvägssektorn. Enhetschefens uppdrag är att leda ett team av ledande experter och specialister inom trafiksäkerhetsområdet, utveckla verksamheten vidare och fortsätta skapa förutsättningar för god framdrift i trafiksäkerhetsfrågorna inom järnväg.

Fokus i rollen är att prioritera och skapa en struktur för den mängd förfrågningar som kommer till enheten, samt säkerställa att projekt avslutas på ett framgångsrikt sätt. Ytterligare ett fokusområde är att bygga ett starkt och hållbart team och skapa en vi-känsla hos verksamhetens medarbetare.

Rollen som enhetschef är placerad i verksamhetsområde Planering och inom avdelningen Transportkvalitet. Avdelningen har två enheter för trafiksäkerhet varav den lediga rollen finns på enheten Trafiksäkerhet Järnväg. Enheten levererar expertkunskap inom trafiksäkerhet på järnväg kopplat till de transportpolitiska målen samt halveringsmålet att minska antalet döda på järnvägen med 50 %. Enhetens medarbetare arbetar bland annat också med olycksutredningar samt identifierar behov, brister och tillståndsförändringar i järnvägssystemet. En stor del i såväl ditt som medarbetarnas arbete är att samverka såväl internt som externt. Enheten som idag består av ett trettiotal medarbetare har kommit långt i utvecklingen av arbetssätt inom trafiksäkerhetsområdet.

Som ledare är ditt uppdrag att utveckla denna verksamhet vidare och fortsätta skapa förutsättningar för god framdrift i trafiksäkerhetsfrågorna. En av utmaningarna ligger i att prioritera och skapa en struktur för den mängd förfrågningar som kommer till enheten, samt säkerställa att projekt avslutas på ett framgångsrikt sätt.

Som enhetschef sitter du i en ledningsgrupp för avdelning Transportkvalitet.

Vem är du?

Vi söker dig som:
  • har flerårig och framgångsrik erfarenhet av chef och ledarroller
  • har god järnvägskunskap
  • har förmåga att leda en komplex verksamhet med avgörande påverkan på järnvägssektorn
  • har god förmåga att leda experter
  • har erfarenhet av att leda i förändring
  • har högskole- eller universitetsexamen (minst 180 hp eller motsvarande) inom relevant område alternativt utbildning i kombination med erfarenhet som vi bedömer likvärdig
  • har körkort för personbil
Det är meriterande om du:
  • har goda kunskaper inom trafiksäkerhetsområdet, framförallt kunskap av säkerhetsfrågor inom järnväg
  • har erfarenhet av att arbeta med organisationsutveckling och ständiga förbättringar
Som chef i Trafikverket drivs du av att få människor att växa genom ett närvarande ledarskap. Du skapar tillit och bygger förtroende med din kommunikativa förmåga. Du levererar resultat och driver samhällsutvecklingen framåt genom delaktighet och engagemang. Du utmanar och ifrågasätter och skapar en kultur som främjar ständiga förbättringar. Att inspirera, klargöra riktning och vara mottaglig för nya möjligheter och lösningar är en förutsättning för att lyckas.

Anställningen inom Trafikverket är tillsvidare men chefsförordnandet är tidsbegränsat, inledningsvis på 4 år.

Om verksamheten

Trafikverket strävar efter att personalsammansättningen ska spegla samhället i övrigt. Där man visar respekt för allas olikheter och förutsättningar. Trafikverket värderar etik och moral högt då det är av vikt hur de agerar och uppfattas av omvärlden. Det är viktigt med en gemensam kultur som präglas av Trafikverkets värderingar: pålitlighet, engagemang och mod. Som anställd i Trafikverket kan du komma att bli krigsplacerad utifrån totalförsvarets behov.

Övrig information

Tjänsten är placerad i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning innefattande säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll kommer att genomföras innan anställning. I vissa fall ställs krav på svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

Kontakter

SEKO Charlotte Olsson 0101231103
ST Jerk Wiktorsson 0101231104
SACO Maja Edvardsson 0101237163

Upplysningar

Organisation: Planering
Rekryterande enhet: Trafiksäkerhet järnväg
Befattning: Enhetschef Trafiksäkerhet järnväg
Ort: Solna, Borlänge, Gävle
Ref nr: 13:2019:120

Denna rekrytering utförs av Poolia Executive Search AB, Poolia-koncernens verksamhet för rekrytering av högre chefer. Varmt välkommen med din ansökan!
+ Läs mer om jobbet
Sista ansökningsdag
21 okt 2019
Ort
Solna
Anställning
Tillsvidareanställd
Omfattning
Heltid
Antal Tjänster
1
Underkategori
Chefsbefattningar

Inga fler liknande jobb tillgängliga