SJ · Publicerad 27 aug 2021

Ett av Sveriges mest hållbara resebolag söker en ny Senior Bid Controller! SJ letar nu efter dig som vill arbeta i ett miljötänkande, kvalitetsdrivet bolag i en affärsnära Controller-roll som präglas av analys, kommunikation och affärsfokus!

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås. Koncernens 5400 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande - framtidens sätt att resa. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, Norge, liksom Skandinaviens huvudstäder och varje dag möts våra kunder och medarbetare på någon av våra 1500 avgångar från över 400 stationer. SJ ägs av svenska staten och har som uppdrag att driva lönsam persontrafik på järnväg

Som Senior Bid Controller blir du en viktig del i en av SJs mest affärskritiska områden; upphandlingsverksamheten. Verksamheten omsätter omkring en miljard per år och är en grundpelare i SJ:s verksamhet. Arbetet präglas av strikta deadlines och ställer stora krav på din analytiska och kommunikativa förmåga.

Du kommer att säkerställa att SJs upphandlingsverksamhet bedrivs effektivt för att uppnå uppsatta affärsmål. Du driver kalkylarbetet i de upphandlingar som SJ går in i. Senior Bid Controller bidrar till att utveckla och optimera SJ:s anbudsaffär genom att driva och utveckla befintliga processer och verktyg. Man ansvarar för att förvalta och utveckla modeller och mallar för att den infrastruktur som krävs kring anbudsarbetet bibehålls och stärks. Senior Bid Controller ansvarar också för att överlämningen till operativ verksamhet efter vunna anbud är tydlig, informativ och effektiv.

Huvudsakliga arbetsuppgifter som Senior Bid Controller:
 • Ska kunna driva kalkyl- och finance-spåret för utvalda anbud genom hela processen från Förstudie till Etablering/Överlämning av vunnet kontrakt.
 • Bygga och anpassa kalkylmodell och mallar till behovet för aktuellt anbud
 • Planera och genomföra workshops, analyser och leveranser med verksamhetens olika delar
 • Ta fram business case för olika lösningar i nära samarbete med anbudsteamet
 • Stötta delprojekt och utmana estimat med hypoteser kring förbättringar och alternativa lösningar
 • Rapportera till relevanta forum, verkställa och kommunicera beslut till intressenter inom organisationen
 • Bygga strukturkapital, kommunicera best practice och jobba med ständig förbättring.
 • Stötta parallella anbudsprojekt med kunskapsöverföring, deltagande i work shops etc
Kvalifikationer och erfarenhet

Vi söker dig med en utbildning inom ekonomi och med flerårig erfarenhet av finansiellt och operationell analys av nyckeltal och affär. Tidigare erfarenhet av anbuds- eller upphandlingsanalys är såklart högst meriterande. Du är van att navigera inom din organisation och har lätt att möta och föra dialog med kollegor utanför ditt expertisområde.

Att arbeta med större dataset på ett strukturerat sätt har du god förmåga till och du använder dig av Excel dagligen. Erfarenhet av SAP är en fördel, men inget krav. Du uttrycker dig i tal och skrift på såväl svenska som engelska.

Personliga egenskaper

För att trivas i rollen behöver du vara driven, med en vilja nå ditt utsatta mål. Du har förmåga att själv styra din tid och ditt arbete för att nå dina mål. Du kan själv planera din tid och känner ansvar för dina arbetsuppgifter. Du är noggrann och har social förmåga att på ett pedagogiskt sätt kommunicera med dina intressenter.

Du har ett affärsfokus och förstår vikten av att bibehålla just det i ditt arbete. Du förlitar dig på fakta och data i din analys, men har alltid affärsnyttan med dig.

Vad erbjuder SJ dig?

Genom arbetet på SJ är du med och för människor närmare varandra varje dag. Att resa med tåg är miljövänligt och därför ökar tågresandet. Vår hållbara produkt är spännande - något som också gör oss till en attraktiv arbetsgivare.

Som anställd på SJ kommer du att få vara med om en spännande framtid. För att du ska ha en attraktiv anställning och rätt förutsättningar i din roll kommer du att kunna ta del av bland annat:
 • Introduktion och löpande kompetensutveckling
 • Friskvårdsbidrag och hälsosatsningar på jobbet
 • Tjänstepension/tjänsteförsäkring
 • Tillgång till SJs många rabatter och förmåner
 • Tillgång till företagshälsovård
 • Förmånligt resande med SJs tåg på fritiden
 • Löneutfyllnad vid föräldraledighet
 • Volontärsuppdrag under arbetstid
 • Internt arbetsplatsutbyte
 • Ledarutveckling för både nya och erfarna ledare
Placeringsort: Stockholm

I denna rekryteringsprocess samarbetar SJ med Meritmind. För mer information är du välkommen att kontakta ansvarig rekryteringskonsult på Meritmind, Martin Nyström på 070- 166 08 11. Denna tjänst kan du söka så länge annonsen finns tillgänglig på vår hemsida. Meritmind arbetar kompetensbaserat för att främja en objektiv och icke-diskriminerande rekrytering. Detta innebär bl.a. att du kommer att få göra arbetspsykologiska tester om du går vidare till intervju i denna process. Intervjuer och urval kommer att ske med start vecka 32.

Tänk på detta innan du skickar in din ansökan (i enlighet med nya GDPR-lagstiftningen)
 • Din ansökan ska ej innehålla personuppgifter kring civilstatus, familjesituation/barn, etniskt ursprung, ålder, politiska åsikter, religiös eller filosofisk övertygelse, medlemskap i fackförening, hälsa eller sexuell läggning.
 • Det är endast möjligt att bifoga ett dokument så lägg gärna CV och eventuellt personligt brev i samma fil.
SJ vet att mångfald ger fler perspektiv och ökar SJs konkurrenskraft. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrunder som vill vara med och bidra till ett inkluderande arbetsklimat.

Välkommen med din ansökan!
+ Läs mer om jobbet
Sista ansökningsdag
Löpande
Omfattning
Heltid
Antal Tjänster
1
Yrkesområde
Ekonomi
Underkategori
Controller

Inga fler liknande jobb tillgängliga