Sveriges läkarförbund · Publicerad 25 nov 2021

Vi söker dig som vill flytta fram positionerna för våra 55 000 medlemmar, Sveriges läkare. Är du en erfaren presschef som är väl insatt i samhällsfrågor, fackliga frågor och sjukvårdspolitik, drivs av att bilda opinion och påverka och trivs att arbeta i en central roll i en organisation i ständig utveckling? Då kan det vara dig vi söker som vår nya presschef!Om arbetet
Sveriges läkarförbund växer och har idag fler medlemmar än någonsin. Pandemin har bidragit till att våra medlemmars frågor ligger ännu högre på samhällets och politikers agenda vilket skapar stora möjligheter för vårt kommunikationsarbete. I rollen som presschef driver och leder du det dagliga arbetet med den externa kommunikationen. Du ansvarar för att pressfunktionen möter mediernas behov av snabb service, vägledning och information om Läkarförbundets verksamhet. Du arbetar nära kollegor på olika avdelningar och förtroendevalda för att nå ut i media i syfte att påverka och skapa opinion för frågor som är viktiga för Sveriges läkare.

Exempel på arbetsuppgifter
 • Leda det dagliga pressarbetet i nära samarbete med kollegor på olika avdelningar samt förtroendevalda
 • Leda och driva utveckling och förbättring i förbundets mediearbete
 • Stödja Läkarförbundets talespersoner i medie- och pressfrågor
 • Kontakt med befintliga och nya presskontakter
 • Skriva och publicera pressmeddelanden, artiklar, budskapsdokument och annat målgruppsanpassat innehåll för olika mediekanaler, inklusive sociala medier
 • Omvärldsbevakning genom att följa, identifiera och aktivt söka information som påverkar Läkarförbundet utifrån vår strategi samt möta upp aktuella händelser med reaktivt och proaktivt mediearbete
 • Rådgivning och utbildning i press- och mediefrågor
 • Samordna och ingå i pressjouren enligt ett rullande schema
 • Följa upp resultat och analysera utfall
Vi erbjuder dig en nyckelroll med stort eget ansvar och samarbetsytor i hela förbundet. Läkarförbundet genomsyras av ett kommunikativt arbetssätt vilket innebär att allt som produceras, så som utredningar, rapporter och analyser skapas under devisen att det ska kommuniceras.

Om dig
Vi söker dig som
 • Har flerårig erfarenhet som presschef inom en större komplex organisation gärna som är politiskt styrd
 • Har utbildning inom journalistik / kommunikation på högskolenivå eller motsvarande kunskaper
 • Är en duktig skribent med mycket god kommunikativ förmåga
 • Har ett omfattande nätverk med mediarelationer
 • Har god digital kompetens och erfarenhet av opinionsbildning i sociala medier
 • Har god kännedom om samhällsfrågor, sjukvårdspolitik och fackliga frågor
Övriga meriter
 • Dokumenterad erfarenhet av kriskommunikation
 • Dokumenterad erfarenhet av ledningsstöd i press- och kommunikationsfrågor
 • Dokumenterad erfarenhet av strukturerat påverkansarbete där du visat på resultat
 • Dokumenterad erfarenhet av att arbeta med att stötta, jobba nära och coacha förtroendevalda
 • Dokumenterad erfarenhet av utbildning av andra i pressarbete
Som person är du en noggrann, prestigelös lagspelare med gott omdöme, social förmåga och stor integritet. Du har god förståelse för medieutvecklingen samt stor erfarenhet och kompetens vad gäller medierelationer. Rollen förutsätter snabbhet, initiativkraft, kreativitet och stresstålighet. För att lyckas i det här jobbet behöver du ha god förmåga att hantera flera uppgifter samtidigt och förstå Läkarförbundets uppdrag och verksamhet. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet för rollen. Rollen som presschef är placerad på Kommunikationsavdelningen.

Om oss
Sveriges läkarförbund är ett fack- och professionsförbund för alla läkare under hela karriären. Läkarförbundet är en del av Saco. Vi arbetar med fackliga frågor som löner, arbetsmiljö och anställningsvillkor samt professionsfrågor som utbildning, forskning, etik, sjukvårdspolitik, företagande och ledarskap. Majoriteten av Sveriges läkare är medlemmar, vilket är vår styrka: tillsammans kan vi påverka framtidens hälso- och sjukvård.

Hos oss blir du en del av ett härligt gäng där samarbete och kommunikation genomsyrar allt vi gör. Vi lyckas i vårt uppdrag genom att följa våra värderingar som är att vara engagerande, utvecklande och professionella. Du erbjuds en nyckelroll på en spännande och energifylld arbetsplats.

Vi erbjuder alla anställda friskvårdsbidrag samt tillämpar flextid och premiebestämd tjänstepension. Vi har också en egen personalmatsal där vi äter lunch till ett förmånligt pris. Vi sitter i nyrenoverade lokaler på Villagatan på Östermalm.

Övrig information
Start: Omgående med hänsyn till uppsägningstid
Plats: Stockholm, Villagatan 5
Lön: Enligt överenskommelse
Anställningsform: Tillsvidare/Annan

Resor samt arbetstid förlagd utanför 8.30 till 17.00 förekommer i tjänsten.

Frågor: Upplysningar om tjänsten lämnas av Hanna Lundstedt, Kommunikationschef, på 073-978 19 09.

Facklig representant (Akademikerföreningen) är Pelle Avelin 08-790 33 54.

Vid den här rekryteringen använder vi oss av löpande urval. Därför är det viktigt att du skickar in din ansökan så fort som möjligt dock senast den 12 december på https://ledigajobb.slf.se/jobb/job_details.php?id=8568. Ange löneanspråk i din ansökan.

Till annonsförsäljare: Vi har aktivt valt de kanaler vi önskar annonsera vid och avböjer därför all försäljning av fler annonsplatser.
+ Läs mer om jobbet
Sista ansökningsdag
Löpande
Omfattning
Heltid
Antal Tjänster
1

Inga fler liknande jobb tillgängliga