Försvarsmakten · Publicerad 14 feb 2020

Försvarsmakten söker en teletekniker inom teknikområdena Radio (Flygradio) och Sensor (Radar) till Umeå.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Huvudsakliga arbetsuppgifter som teletekniker innebär drift- och underhållsåtgärder på delar av Försvarsmaktens radio- och sensoranläggningar. Med drift- och underhåll menar vi främst förebyggande åtgärder (tillsyn) och underhåll/reparationer samt driftsättningar på Försvarsmaktens radio- och sensorsystem inkl. torn och master samt annan ledningsteknisk materiel. Arbetet kräver noggrann fortlöpande registrering, uppdatering och dokumentation i stödsystem. Även arbete med säkerhetssystem på flygbaser förekommer.

I arbetet krävs det ibland att arbetet sker på hög höjd i master och torn (upp till 60 meter).

Vidare ingår att hantera och svara på frågor inom området, ge tekniskt stöd till organisationen och till beslutsfattare. Du kommer att samarbeta med olika förband och leverantörer samt medverka i tillfälligt organiserade arbetsgrupper eller projekt (t ex vid nyinstallationer).

Om verksamheten

FMTIS har fem enheter som utför drift- och underhåll av Försvarsmaktens ledningssystem (telenät-, radio-, sensor-, bevaknings- och fältsystem samt IT-system). Genomförandeenhet Norr är en av dem.

Enheten har en geografisk spridning som i stort sett omfattar Norrland och är bemannad med både militär och civil personal. Placering kommer att vara vid Genomförandeenhet Norr och arbetsorten är Umeå. Vid FMTIS avdelning i Umeå är vi idag 12 medarbetare.

Arbetet är i första hand förlagt inom det geografiska arbetsområdet Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrlands län, men även övriga delar av landet förekommer. Det kan också innebära att delta i systemstödsresor i utlandet.

Vi erbjuder dig

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Verksamheten erbjuder stor variation och komplexitet samt stora krav på IT-säkerhet vilket innebär goda utvecklingsmöjligheter och förutsättningar för intern karriärrörlighet. Våra anställda har ett flertal olika förmåner, bland annat:
 • Kompetensutveckling utifrån verksamhetens behov och dina karriärsmål.
 • Möjlighet att fokusera på kvalitet före kvantitet.
 • Tre timmar träning i veckan på arbetstid och du kan få ersättning för träningskläder och startavgifter.
 • Bra balans mellan arbete och fritid med flexibel arbetstid samt 28 - 35 semesterdagar beroende på din ålder.
 • Lönetillägg vid föräldraledighet och VAB samt möjlighet att växla semesterdagar mot extra pensionsavsättning.
Kvalifikationer
 • Gymnasieutbildning med el/teleteknisk inriktning (tele, radio, elkraft), PLC, styr- och regler, eller motsvarande kunskaper förvärvade på annat sätt som av arbetsgivaren kan bedömas likvärdiga.
 • Goda kunskaper i förbindningsteknik, passiv och aktiv nätutrustning (tele/data).
 • Motor- och/eller reservkraftskunskap.
 • God förmåga att kommunicera i tal och skrift (svenska och engelska).
 • Körkort lägst B.
 • Tjänsten kräver god fysisk förmåga med ett sunt förhållningssätt till din hälsa.
 • Tjänsten kräver arbete på hög höjd. Godkänd läkarundersökning krävs för anställning. Lagstadgad läkarundersökning (AFS 2005:6) ordnas av Försvarsmakten i samband med anställning.
Meriterande
 • Aktuell och relevant erfarenhet av service och underhåll på teletekniska system.
 • Kännedom om Försvarsmaktens materiel/utrustningar.
 • Uttagen elbehörighet.
 • Kunskaper om kylteknik och/eller hydralik.
 • Genomförd militär grundutbildning.
 • BE- och eller C-körkort.
 • Goda kunskaper i nätverksteknik och Windows-baserade system.
Personliga egenskaper

Vi söker dig som är engagerad och serviceinriktad. Du kan självständigt lösa tekniska problem och ser möjligheterna i en situation. Du är en god lagkamrat samtidigt som du gärna tar initiativ och eget ansvar. Du är kvalitetsmedveten, utvecklings¬orienterad och har sinne för ordning och god planering.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Övrigt

I Försvarsmakten benämns tjänsten Teleingenjör. Resor inom tjänsten förekommer frekvent. Jourtjänstgöring förekommer. För tjänsten krävs en godkänd läkarundersökning. Internutbildning mot specifikt arbetsområde sker genom Försvarsmaktens försorg.

Befattningen är en tillsvidareanställning heltid som civilt anställd och inleds med 6 månaders provanställning för dig som inte är anställd inom Försvarsmakten.

Arbetsort: Umeå

Ansök så snart du har möjlighet. Urval sker fortlöpande under ansökningstiden.

Tillträde enligt överenskommelse.

Välkommen med din ansökan senast 2020-03-29.

Vill du veta mer om befattningen är du välkommen att kontakta rekryterande chef Avdelningschef, Jonas Jonsson, 076-104 89. För upplysningar angående anställnings-villkor kontakta HR-generalist Jonatan Skoglund, 08-788 75 00 (växel).

Fackliga företrädare:

SACO Mika Laitanen

OFR/S Martin Sparr

SEKO-F Hans Monthan

OFR/O Wiveka Hörlin Wisborg

Samtliga nås genom växeln: 08-788 75 00.

Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband, FMTIS, säkerställer Försvarsmaktens förmåga att kommunicera och leda - dygnet runt, året om.

Förbandet har ett samlat ansvar för Försvarsmaktens tekniska ledningssystem som stödjer militära insatser till sjöss, på land och i luften - i Sverige och utomlands. Förbandet har över 1 400 medarbetare på mer än 30 orter runt om i landet. Läs mer på https://jobb.forsvarsmakten.se/fmtis

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen.

Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras samt att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.
+ Läs mer om jobbet
Om företaget

Inga fler liknande jobb tillgängliga