Försvarsmakten · Publicerad 8 okt 2020

Befattningen erbjuder

Den 18 juni 2013 beslutade riksdagen att Sverige skall stödja FN i dess stabiliseringsinsats i Mali (se riksdagens proposition 2012/13:173). Insatsen startade den 1 juli 2013 och är en kapitel VII-insats. Sverige bemannar ett antal stabsbefattingar med placering i Bamako, Timbuktu och Gao. Du kommer att arbeta som språktolk hos den Svenska kontignenten i Gao som verkar inom ramen för FN:s insats i Mali. Arbetet vid en insats kan vara fysiskt och psykiskt krävande men framförallt bearbetar du som tolk en stor mängd information. Det krävs att du har ett stort intresse för språk och främmande kulturer samt att du är socialt kompetent.

Om enheten

Tolkavdelningen är en del av Försvarsmaktens Underrättelse och Säkerhets Centrum och har till uppgift att bemanna förbandet MALI13, uppsättande förband Norrbottens Regemente/I19, med militärtolkar i syfte att enskilda befattningshavare och/eller förbandsdelar ska kunna verka där språkförmåga utgör en taktisk eller stridsteknisk förutsättning.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Tolka och/eller skriftligt översätta från franska till engelska eller svenska samt vice versa. Arbetet kan också bestå av inhämtning och bearbetning av information och samverkan med parter i insatsområdet. Miljön är internationell med engelska som huvudspråk.

Kvalifikationer
 • Mycket god förmåga att uttrycka sig (flytande) på franska i tal och skrift
 • Mycket god förmåga att uttrycka sig (flytande) på svenska och engelska i tal och skrift
 • Genomförd svensk värnplikt/GMU/GU eller GSU INT/US med godkända betyg
 • God fysik (Nivå C enligt FM FysS)
 • Tidigare antällning inom Försvarsmakten
 • Tidigare internationell erfarenhet
Meriterande
 • Genomförd utbildning till militärtolk vid Försvarets Tolkskola med godkänt resultat eller motsvarande
 • Erfarenhet av tolkning och översättning
 • Erfarenhet av underrättelsearbete
 • Utbildning i HUMINT
 • Tidigare internationell militär erfarenhet EU/FN/NATO
 • God kunskap och erfarenhet av informationsinhämtning
 • Universitet- eller högskolestudier
 • B-körkort
 • Militärt förarbevis på personterrängfordon samt minibuss
 • Ytterligare språkkunskaper
Personliga egenskaper

Du bör vara strukturerad och stresstålig, samt ha en god social och kreativ förmåga. Du ska ha god samarbetsförmåga, tycka om att arbeta i grupp samt ha lätt för att anpassa dig till nya förutsättningar. Du ska ha en positiv inställning till fysisk träning då tjänsten förutsätter en god grundkondition över tid. Tjänstgöringen i förbandet ställer krav på personlig integritet och ett högt säkerhetsmedvetande. Arbetet kommer utföras även under krävande miljöer varför det krävs en vilja att arbeta under fältmässiga förhållanden.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

För att myndighetens uppdrag ska vara framgångsrikt förutsätts att alla medarbetare uppträder enligt den värdegrund som finns. Försvarsmaktens värdegrund slår vakt om alla människors lika värde, rättsvisa och jämlikhet och främjar demokrati och mänskliga rättigheter (läs mer på www.forsvarsmakten.se).

Övrigt

Tidsbegränsad antällning, heltid.
Placering vid I19 med eventuell utbildning hos Försvarsmaktens Underrättelse och Säkerhets Centrum i Uppsala. I samband med uttagning kommer de inbjudna att genomgå språktester, anställningsintervju, säkerhetsprövning, fysiska tester samt läkarundersökning.

Tillträdesdatum omgående.
Utbildning inför insats startar snarast och pågår fram till rotation i december. Tjänstgöringstid november 2020 - mars 2021 placerad på uppsättande förband I19 MALI13 i Gao.

För upplysningar om befattningen kontakta:
Avdelningschef, Ebba Helgesson, ebba.helgesson@mil.se, 073-44 77 957
Stf avdelningschef, Ann Fernström, ann.fernstrom@mil.se, 070-148 51 34

Fackliga företrädare:

Officersförbundet: Peter Oscarson, 018-19 63 68

Försvarsförbundet: Emmie Ulegård, 018-19 67 87

SEKO: Mari-Ann Larsson, 018-19 67 76

SAKO: Sofia Norin Jansson, 018-19 68 44

Alternativt 010-820 00 99 för alla fackliga kontakter.

Sista ansökningsdag 2020-10-22

Välkommen med din ansökan senast 2020-10-22. Din ansökan bör innehålla CV samt ansökningsbrev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.
Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.

Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Försvarsmaktens underrättelse- och säkerhetscentrum, FMUndSäkC, är ett centrum för utbildning och utveckling inom Försvarsmaktens nationella och internationella underrättelse- och säkerhetstjänst. Centrumet är försvarsmaktsgemensamt och upprättades 1998 då flygvapnets och arméns underrättelseskolor samt Försvarets tolkskola sammanfördes till Uppsala garnison.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.
+ Läs mer om jobbet
Om företaget

Inga fler liknande jobb tillgängliga