Trafikverket · Publicerad 29 sept 2021

Som Säkerhetsspecialist byggarbetsmiljö på Trafikverket är du med och underlättar vardagen för invånare och företagare i hela Sverige. Det gör du genom att vara med och bidra till framtidens infrastruktur.

Arbetsuppgifter
Drivs du av att vilja förbättra och utveckla byggarbetsmiljöarbetet? Har du erfarenhet från arbete med byggarbetsmiljö men vill ta nästa steg?

I tjänsten som Säkerhetsspecialist byggarbetsmiljö stödjer, utvecklar samt följer du upp arbetet inom byggarbetsmiljö. Du agerar stöd till organisationen i byggarbetsmiljöfrågor kopplat till projektverksamhet, samt ledningen inom enhetens ämnesområde.

Du tillhör enheten Säkerhet och kvalitet inom avdelningen Verksamhetsstyrning.

Som säkerhetsspecialist arbetar du främst inom området byggarbetsmiljö, men arbetet kommer även innefatta frågor inom andra säkerhetsområden t ex el- och trafiksäkerhet för väg och järnväg. Det innebär att du arbetar med att stödja projektledningen med allt från projektplanering till genomförande och uppföljning där erfarenhetsåterföring i det strategiska arbetet inom ovan nämnda områden blir en viktig del. Du kommer även stödja distriktsledningen med uppföljning, sammanställning och analys.

I dina arbetsuppgifter ingår t ex att:
 • stödja projekt i frågor om arbetssätt och verktyg inom bland annat byggarbetsmiljö
 • delta vid möten för planering och genomförande av investeringsprojekt. Exempelvis överlämningsmöten mellan BAS-P och BAS-U, uppstartsmöten och byggmöten
 • ta fram förfrågningsunderlag för upphandling av konsultuppdrag och entreprenörer
 • genomföra mottagningskontroll av leveranser från konsultuppdrag och entreprenörer
 • följa upp leverantörernas arbetsmiljöarbete, både genom granskning av dokument och arbetssätt men även ute på plats i entreprenader
 • stödja vid rapportering och hantering av olyckor, tillbud och avvikelser
Då vi är en nationell organisation så förekommer det resor i Sverige och en stor del av arbetet sker via Skype.

Hos oss har du bra möjligheter att utvecklas, både genom ökat ansvar i form av olika komplexa projekt, men även i din yrkesroll. Vi delar hela tiden erfarenheter, förbättrar våra arbetssätt och tänker nytt.

Kvalifikationer
Vem är du?

Som person drivs du av att vilja förbättra säkerhets -och byggarbetsmiljöarbetet. Du tar initiativ och ser lösningar ur ett helhetsperspektiv. Vi som jobbar inom enheten finns på olika ställen i landet, så det är viktigt att du är både självgående och strukturerad, d.v.s. att du kan planera, prioritera, genomföra och slutföra uppdrag. Du är skicklig på att bygga förtroendefulla relationer och hantera olika intressen. Det innebär till exempel att du är kommunikativ, lyhörd samt har god samarbetsförmåga. Du kommer att arbeta i många olika investeringsprojekt och är därför flexibel i ditt förhållningssätt och kan anpassa dig till rådande situationer och omständigheter.

Vi söker dig som
 • har utbildning inom bygg- och anläggning och/eller inom byggarbetsmiljöområdet eller har annan utbildning och erfarenhet som vi bedömer likvärdig
 • har några års arbetslivserfarenhet som byggarbetsmiljöspecialist i närtid
 • kan uttrycka dig väl på svenska i tal och skrift
Det är meriterande om du
 • har erfarenhet som KMA (kvalitet, miljö, arbetsmiljö)
 • har erfarenhet av att ha arbetat som BAS-P eller BAS-U gällande byggarbetsmiljöfrågor i olika skeden i större investeringsprojekt
 • har erfarenhet av arbete med el-/trafiksäkerhetsfrågor
I denna rekrytering används webbaserade tester som en del i urvalet. Intervjuer är inplanerade att ske via Skype 8-9 november.

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör.

Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva gå igenom en säkerhetsprövning. Den innehåller säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

Som anställd i Trafikverket kan du komma att bli krigsplacerad utifrån totalförsvarets behov.

Inom Investering leder vi de flesta av Trafikverkets projekt inom ombyggnation och nyinvesteringar. Vi arbetar med helheten - från planläggning och byggnation till färdig väg eller järnväg. Hela tiden med fokus på smarta lösningar och effektiv projektledning. Hos oss arbetar du med kollegor och olika intressenter, alla med sina kunskaper och erfarenheter, för att skapa hållbara transportlösningar.

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.

Ansökan
Trafikverket strävar efter att personalsammansättningen ska spegla samhället i övrigt. Vi eftersträvar en mångfald bland våra medarbetare och vi visar respekt för allas olikheter och förutsättningar. Det är viktigt hur vi agerar och uppfattas av omvärlden. Därför värderar vi etik och moral högt i Trafikverket.

Ansök senast
Din ansökan ska ha kommit in till Trafikverket senast den 2021-10-20

Upplysningar

Rekryterande chef Charlotte Felix
0101232237

ST Airi Larsson
0101236243

SEKO Anna Carlsson
0101236055

SACO Christina Mattila
0101237068
+ Läs mer om jobbet

Inga fler liknande jobb tillgängliga