SCANIA CV AB · Publicerad 22 dec 2020

Scania genomgår nu en transformation från att vara en leverantör av lastbilar, bussar och motorer till en leverantör av kompletta och hållbara transportlösningar.

Till vårt huvudkontor i Södertälje söker vi nu en Group Tax Controller med ansvar för koncernens skatterapportering och analys av skatter ur ett finansiellt perspektiv. Du kommer att ingå i koncernstaben Finance and Business Controls centrala avdelning Taxes, Customs & Export Control som vilar på tre ben och ansvarar för att hela koncernens skatte-, tull och exportkontrollfrågor hanteras på ett effektivt och strukturerat sätt. Avdelningen sysselsätter idag 12 personer varav fem fokuserar på skattefrågor. Du rapporterar till Head of Taxes, Customs & Export Control.

Dina arbetsuppgifter

Dina huvuduppgifter kommer att kretsa kring analys av skatter i bokslut och att identifiera avvikelser, felaktigheter och förbättringsmöjligheter samt supportera dotterbolagen runtom i världen i frågor rörande skatterapportering. Scania är en stor och internationell koncern och du kommer att ta en aktiv del i analys av effektiva skattesatsen för koncernen, uppskjutna skatter, prognoser för skatter och skattesatser samt annan rapportering av finansiell data rörande skatter. Med tiden hoppas vi att du bli en expertanvändare i Global Tax Center, GTC, vilket är det system som används för rapportering av skatter, skatterisker etc. inom TRATON-koncernen.

Du blir den naturliga länken mellan skatteavdelningen och de funktioner inom Scania som jobbar med redovisning och rapportering och kommer att vara bryggan mellan finansiell rapportering och skatt. Tätt samarbete kommer ske med avdelningen som ansvarar för koncernrapportering för att säkerställa att helheten blir korrekt. På det internationella planet kommer du även samarbeta i vissa projekt etc. med övriga märken inom TRATON-koncernen.

Löpande rapporteringsfrågor hanteras i första hand av de lokala ekonomiavdelningarna, men det ingår i dina arbetsuppgifter att stötta dessa avdelningar i mer komplicerade frågor rörande exempelvis uppskjuten skatt.

En viktigt uppgift är att både självständigt och i samarbete med övriga inom organisationen identifiera och hantera förbättringsområden, väsentliga risker och möjligheter samt följa nya regler och lagar avseende koncernens skatterapportering.

Din Profil

Du har en universitetsexamen inom ekonomi eller motsvarande relevant område och minst 5 års erfarenhet av skatterapportering på ett större multinationellt företags skatteavdelning, som skatterådgivare eller en kombination av dessa två. Du har naturligtvis god förståelse för IFRS och inte minst IAS12 samt vana att arbeta i rapporteringssystem. Ett plus är om du besitter viss skattejuridisk kompetens då rapporteringen och juridiken på detta område ofta går hand i hand.

Som Group Tax Controller förväntas du ha integritet och kunna fatta egna beslut samt att arbeta självständigt mot såväl korta som långa mål. I utbyte får du stor frihet att förändra och förbättra processer inom skatterapporteringen.

Du är självgående och utåtriktad och med god kommunikativ förmåga och kan på ett pedagogiskt sätt förklara komplicerade skatte- och rapporteringsmässiga problemställningar. Du kommer att arbeta både på egen hand och tillsammans med kollegor såväl inom avdelningen som över avdelnings- och landsgränserna, varför det är en förutsättning att du har lätt för att samarbeta. Engelska är vårt koncernspråk och vi förutsätter att du behärskar det svenska och engelska språket mycket väl, såväl skriftligen som muntligen.

Vi erbjuder

Hos Scania erbjuds du ett omväxlande arbete i, enligt vår mening, världens bästa tillverkare av tunga lastbilar och bussar. Vi är ett globalt företag med familjär känsla med högt till tak och en strävan efter att alltid bli bättre. Du får stort ansvar för din egen utveckling och får självständigt påverka och utveckla våra processer och rutiner. Omfattande samarbeten över avdelningsgränserna kommer att ge dig ett brett nätverk och sociala kontakter. Scania har väl uppbyggda funktioner för såväl skattefrågor som rapportering varpå det alltid finns någon att diskutera komplexa frågor med.

Ytterligare information

För mer information kontakta gärna Per Degerman, Head of Taxes and Customs via per.degerman@scania.com eller telefon 08-553 536 82.

Ansökan

Sök tjänsten direkt via länken till annonsen på www.scania.com/jobb. Urval sker löpande och tjänsten kan komma att tillsättas före sista ansökningsdag. Du är varmt välkommen med din ansökan redan idag dock senast 31 januari 2021
+ Läs mer om jobbet
Om företaget
Scania är en världsledande leverantör av transportlösningar. Tillsammans med våra partners och kunder driver vi omställningen till ett hållbart transportsystem. 2018 levererade vi 88 000 lastbilar, 8 500 bussar samt 12 800 industri- och marinmotorer till våra kunder. Nettoomsättningen uppgick till mer än 137 miljarder kronor, varav cirka 20 procent var tjänsterelaterade. Scania grundades 1891 och är idag verksamt i fler än 100 länder och har cirka 52 000 medarbetare. Forskning och utveckling är koncentrerad till Sverige, med filialer i Brasilien och Indien. Tillverkning sker i Europa, Latinamerika och Asien, med regionala produktionscentrum i Afrika, Asien och Eurasien. Scania är en del av TRATON SE. För mer information besök: www.scania.com.
+ Läs mer om företaget
Sista ansökningsdag
31 jan 2021
Anställning
Tillsvidareanställd
Omfattning
Heltid
Antal Tjänster
1

Inga fler liknande jobb tillgängliga