Trafikverket · Publicerad 19 okt

Vill du arbeta som samhällsutvecklare i en framtidsbransch? Hos oss på Trafikverket finner du en mängd spännande och intressanta arbetsuppgifter, där du utvecklar och förvaltar infrastruktur och bidrar till att skapa ett tillgängligt Sverige. För oss är det viktigt med en gemensam kultur som präglas av våra värderingar: pålitliga, engagerade och modiga. Vi jobbar tillsammans mot vår vision: alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.
Verksamhetsområde Stora Projekt ansvarar för att upphandla och genomföra Sveriges allra största och mest komplexa infrastrukturprojekt. Som en av landets - och därmed Nordens - största byggherrar och beställare bidrar vi till samhällsutvecklingen på ett påtagligt sätt, såväl i planeringsskedet som i byggskedet. Vi sätter stort fokus på att slutföra våra projekt i tid, till rätt kostnad och med förväntat innehåll. Några av våra största projekt just nu är införandet av tågtrafikstyrningssystemet ERTMS samt investeringsprojekten E4 Förbifart Stockholm, Ostlänken och Västlänken.

Arbetsuppgifter
Till ERTMS-projektet söker vi nu en specialist datakommunikation.

I ERTMS-projektet bedrivs Trafikverkets arbete med att införa ERTMS i Sverige. Det arbetet består av att både färdigutveckla ERTMS-systemen och att införa systemen på den svenska järnvägen.

ERTMS-projektet står nu inför att färdigutveckla ERTMS-systemen (L2, BaseLine 3.6.0) för utrullning i hela det svenska järnvägsnätet. ERTMS-systemet är komplextomfattande, sammansatt av centrala delar som övervakar och styr utrustning efter järnvägen. Vidare kommunicerar de centrala delarna via radio (GSM-R ) med fordonen ute på banan och ger dessa besked om hur de får köra.

För att ERTMS-systemet ska fungera väl ställs mycket höga krav på kommunikationen mellan systemets alla delar, det gäller bland annat vid utformningen av systemets kommunikation så att rätt tillgänglighet kan uppnås.

Vi söker nu därför till vår Teknikfunktion en specialist datakommunikation.

Arbetsuppgifter för tjänsten:

Som specialist datakommunikation kommer du att arbeta tillsammans med de specialister och experter som redan finns i projektet. Arbetsuppgifterna kommer att vara varierande. Några exempel på arbetsuppgifter är:
  • formulera krav på kommunikation, både via radio och via fast kommunikation, gällande struktur och underhållsmässighet och följa upp dessa
  • formulera krav på säkerhet mot otillbörligt intrång och följa upp att de innehålls
  • initiera och medverka vid tester av kvalitet (redundans) och säkerhet
Kvalifikationer
Vi söker dig som har civilingenjörsexamen med inriktning mot telekommunikation eller motsvarande utbildning, alternativt kombinerat med erfarenhet, som vi bedömer likvärdig.

Eftersom de ERTMS-system som vi genom våra leverantörer låter utveckla är baserade på den senaste tekniken så har du aktuella teoretiska kunskaper. Du ska vara väl förtrogen med IT-kommunikation både via radio och via fast kommunikation med tyngdpunkt på IP.

Du har minst fem års arbetslivserfarenhet från arbetsuppgifter som vi bedömer likartade med de som datakommunikation specialist kommer att utföra. Du uttrycker dig väl i tal och skrift i både svenska och engelska.

Det är meriterande med kännedom om trafikstyrning för järnväg och då speciellt från ERTMS. Viss kompetensutveckling inom det området kan komma att erbjudas.

Vi söker dig som är resultatorienterad, kreativ och har ett strukturerat arbetssätt. Då arbetet innebär många kontakter och mycket samarbete, är det även viktigt att du har god samarbetsförmåga. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper.

Placeringsort: något av våra kontor i Solna eller Borlänge

Svenskt medborgarskap är ett villkor, eftersom anställning är placerad i säkerhetsklass.

Det innebär att registerkontroll kommer att genomföras i enlighet med bestämmelser i säkerhetsskyddslagen. Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande.

Ansökan
Trafikverket strävar efter att personalsammansättningen ska spegla samhället i övrigt. Vi eftersträvar en mångfald bland våra medarbetare och vi visar respekt för allas olikheter och förutsättningar. Det är viktigt hur vi agerar och uppfattas av omvärlden. Därför värderar vi etik och moral högt i Trafikverket.

Ansök senast
Din ansökan ska ha kommit in till Trafikverket senast den 2016-10-26

Upplysningar

Enhetschef Kenneth Nordstrand
010-1238817

ST Airi Larsson
010-123 6243

Saco Håkan Wiss
010-123 7435

SEKO Charlotte Olsson
010-123 1103
+ Läs mer om jobbet
Om företaget
Trafikverket ansvarar för den långsiktiga planeringen av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. I vårt uppdrag ingår också att bygga, underhålla och sköta driften av statliga vägar och järnvägar. Vi är samhällsutvecklare som planerar för helheten och vi ska skapa förutsättningar för ett effektivt transportsystem med säkra och miljöanpassade transporter - alla ska komma fram smidigt, grönt och tryggt. Vi är cirka 6 500 medarbetare och huvudkontoret ligger i Borlänge.
+ Läs mer om företaget

Inga fler liknande jobb tillgängliga